a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Οριστική η συμφωνία – Αποκαλύπτουμε το σχέδιο του συμβιβασμού με χρηματοδότηση έκπληξη και εναλλακτικά μέτρα



Η συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ είναι οριστική και θα πραγματοποιηθεί είτε στις 25 Μαΐου στο Eurogroup που θα συγκληθεί είτε σε έκτακτο Eurogroup το αργότερο μέχρι τις 29 Μαΐου με ή χωρίς πολιτική παρέμβαση των ευρωπαίων ηγετών.   
Το www.bankingnews.gr αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο του συμβιβασμού που περιλαμβάνει χρηματοδότηση έκπληξη και εναλλακτικά μέτρα….. 22 νέα ισοδύναμα μέτρα που θα προταθούν από την Ελλάδα ώστε να μην υπάρξει μείωση στις επικουρικές ή κύριες συντάξεις.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το σχέδιο έχει ως εξής.
Η ελληνική κυβέρνηση, έχει απορρίψει το σχέδιο για δημοψήφισμα και εκλογές καθώς έχει κατανοήσει ότι το δημοψήφισμα είναι εργαλείο που θα ενισχύσει την Γερμανική πολιτική και θα αποδυναμώσει την Ελλάδα άπαξ και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας τάσσεται υπέρ του ευρώ. 
Η Γερμανία αντιμετωπίζει με άνεση το δημοψήφισμα γιατί γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα και γιατί έχει στείλει το μήνυμα στην Ελλάδα ότι είτε με δημοψήφισμα είτε χωρίς δημοψήφισμα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται δεν αλλάζουν. 
Το δημοψήφισμα έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως παγίδα. 

Ποιο είναι το κρυφό σχέδιο της συμφωνίας αλλά και το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα;

Η ελληνική κυβέρνηση στην 5η αναθεώρηση του πακέτου μεταρρυθμίσεων – που έρχεται σύντομα - θα αντιπροτείνει 22 νέα ισοδύναμα – αντισταθμιστικά μέτρα των εσόδων που θα χαθούν από την μη αύξηση των συντάξεων επικουρικών και κύριων. 
Η Γερμανία και γενικώς η ΕΕ ζητάει μείωση συντάξεων και η Ελλάδα θα αντιπροτείνει επιπλέον 22 νέα μέτρα κοστολογημένα τα οποία θα υπερκαλύψουν τον στόχο των εσόδων που θα προέκυπταν από την μείωση των συντάξεων. 
Η ΕΕ θα συμφωνήσει στις αλλαγές που προτείνει η ελληνική πλευρά ενώ η τελική συμφωνία θα περάσει από την Βουλή την οποία και θα υπογράψει και η αριστερή πλατφόρμα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. 
Ο μύθος ότι υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση θα καταρρεύσει.
Η αριστερή πλατφόρμα ήταν ένα δημιούργημα για την διαπραγμάτευση ένα κατασκεύασμα, ώστε να διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ στις σκληρές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί με τους εταίρους. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα. 
Η ελληνική κυβέρνηση με την 5η αναθεώρηση του πλάνου μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά συγκλίνει με τους γενικούς στόχους της ΕΕ και αυτή η κίνηση θα κλειδώσει την συμφωνία. 
Είτε ονομαστεί μνημόνιο, είτε θετική αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων, είτε πρόγραμμα μεταβατικής μεταμνημονιακής περιόδου το βέβαιο είναι ότι η συμφωνία έχει κλειδώσει. 
Το ερώτημα είναι η Ελλάδα θα προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά τι θα πάρει και πότε; 
Με βάση παράγοντες που γνωρίζουν τόσο τα σχέδια της ΕΕ όσο και τους σχεδιασμούς των αμερικανών που θέλουν άμεσα να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα και ασκούν ασφυκτικές πιέσεις η Ελλάδα θα κερδίσει τα εξής. 

30 δισεκ. χωρίς δάνειο ή πολύ μικρή συμμετοχή τρίτου δανείου 

Η Ελλάδα έχει να λαμβάνει 7,2 δισεκ. από την τελευταία δόση του τρέχοντος δεύτερου προγράμματος, περίπου 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες, περίπου 2 δισεκ. από το πακέτο Juncker και περίπου 3 ή 3,5 δισεκ. από την αύξηση των εντόκων από την ΕΚΤ. 
Δηλαδή η Ελλάδα από το υφιστάμενο πρόγραμμα δυνητικά μπορεί να λάβει περίπου 14 δισεκ. ευρώ. 
Έχει υποβληθεί ως πρόταση, να αυξηθεί σημαντικά το επενδυτικό – αναπτυξιακό πρόγραμμα Juncker από 2 δισεκ. σε 10-15 δισεκ. ευρώ ώστε να καλύψει σχεδόν το 50% της ανάγκης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. 
Στο διάστημα Ιούνιος - Ιούλιος του 2015 εξετάζεται τρόπος να δοθούν άλλα 10-15 δισεκ. με εναλλακτικούς τρόπους με Γερμανική συμμετοχή ή αν δεν ευδοκιμήσει το σχέδιο αυτό το νέο δάνειο να είναι μόλις 10 ή 15 δισεκ. ευρώ. 
Με βάση αυτό το σχεδιασμό η Ελλάδα θα διαθέτει 12 δισεκ. από τα υφιστάμενα προγράμματα και έντοκα (πλην του προγράμματος Juncker)……..ενώ τα 30 δισεκ. νέα κεφάλαια που θα ενισχύσουν την Ελλάδα μόνο τα μισά στο κακό σενάριο θα είναι νέο δάνειο. 
Συνολικά η χρηματοδοτική δύναμη πυρός της Ελλάδος μπορεί να φθάσει δυνητικά έως 42 δισεκ. ευρώ. 
Στα κεφάλαια δεν συμπεριλαμβάνεται το δυνητικό όφελος της Ελλάδος από την συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ που είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει η Ελλάδα ίσως προς το τέλος του καλοκαιριού του 2015. 
Στόχος είναι η Ελλάδα να μην εγκλωβιστεί σε μια διελκυστίνδα αέναων δανείων, αέναων μνημονίων και αέναων μέτρων αλλά να βρεθεί μια φόρμουλα και τις μεταρρυθμίσεις – που είναι ομολογουμένως απαραίτητες – να υλοποιήσει και το κυριότερο να λάβει νέα κεφάλαια που δεν θα έχουν την κλασσική μορφή δανείων – μνημονίων. 
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να μιλάει στο εσωτερικό της Ελλάδος για επιτυχία καθώς σπάνε τα δεσμά της ελληνικής οικονομίας με τα μνημόνια. 
Το ερώτημα είναι το σχέδιο αυτό φαίνεται ωραίο, η Γερμανία θα το δεχθεί;
Η Γερμανία δέχεται μόνο ορισμένες παραμέτρους του σχεδίου αυτού αλλά προφανώς όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
Το σχέδιο αυτό υπάρχει, το κατά πόσο τελικώς θα εφαρμοστεί θα κριθεί στις προσεχείς δύο εβδομάδες, το βέβαιο όμως είναι ότι συμφωνία θα υπάρξει 100%.

Τι σημαίνει η συμφωνία για το χρηματιστήριο και τα ομόλογα; 

Το ελληνικό χρηματιστήριο με βάση αυτό το σχέδιο θα βρεθεί στις 1000 μονάδες δηλαδή άνοδος 20%.
Οι τραπεζικές μετοχές θα σημειώσουν ράλι +60% με +80% ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων π.χ. το 2ετές από 21,6% θα υποχωρήσει στο 12%. 
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει την Ελλάδα ότι αν υπάρξει αυτού του είδους ή παραλλαγή αυτού του είδους συμφωνία τότε στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 αμερικανικά κεφάλαια κυρίως των μεγάλων επενδυτικών οίκων θα επανατοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο δημιουργώντας θετικό σοκ στην οικονομία. 
Η Ευρώπη θέλει συμφωνία, οι ΗΠΑ είναι 100% βέβαιο ότι θέλουν συμφωνία ενώ είναι 1000% βέβαιο ότι συμφωνία θέλει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Το συμπέρασμα 

Το σχέδιο αυτό υφίσταται με ορισμένες παραλλαγές ως είθισται σε διαπραγματεύσεις και αν γίνει αποδεκτό όλοι θα είναι κερδισμένοι. 
Η Ελλάδα θα υλοποιήσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα διαθέτει ισχυρή ρευστότητα – χρηματοδότηση με την μικρότερη δυνατή συμμετοχή νέου δανείου. 
Η ΕΕ θα είναι κερδισμένη, γιατί θα έχει επιλύσει το ελληνικό πρόβλημα και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτεί την Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να δώσει νέο δάνειο ή αν δοθεί να είναι μικρής κλίμακας. 
Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι δεδομένη. 
Επίσης οι αμερικανοί θα είναι κερδισμένοι γιατί θέλουν την Ελλάδα οικονομικά ευημερούσα για να αποφευχθεί η εξάρτηση από τον ρωσικό παράγοντα και όχι μόνο (γεωστρατηγικά θέματα) 

Ειδικός Συνεργάτης 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου