a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Στην τελική ευθεία το πρώτο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης

Στην τελική φάση επεξεργασίας είναι σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο φορολογικό πακέτο το οποίο αναμένεται να περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα αφού επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο φορολογικό πακέτο το οποίο αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητηθεί σήμερα στο κυβερνητικό συμβούλιο, περιλαμβάνονται τα εξής:

Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης με τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού. Βασικό ρόλο στο νέο όργανο θα παίζει ένα διοικητικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων.

Δεύτερον, διατάξεις για την καταβολή κατ΄ αποκοπήν φόρου με τον οποίο θα νομιμοποιούνται οι καταθέσεις που δεν προέρχονται από δηλωμένο στην εφορία εισόδημα. Ο συντελεστής του φόρου θα κυμαίνεται μεταξύ 15-20%. Η νομιμοποίηση των καταθέσεων θα αφορά και ποσά που βρίσκονται στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση επαναπατρισμού τους. 

Τρίτον, η υποχρεωτική χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ που θα πραγματοποιούνται στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου. Το μέτρο θα είναι πιλοτικό.  

Τέταρτον, θέσπιση κλήρωσης τυχερών αποδείξεων ως κίνητρο για να ζητούν οι φορολογούμενοι αποδείξεις από τις συναλλαγές τους και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή του ΦΠΑ. 

Στο κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν και παρεμβάσεις για τις οποίες η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη όπως ο ενιαίος ΦΠΑ. Τη σχετική ενημέρωση στο κυβερνητικό συμβούλιο πρόκειται για κάνει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Τα παραπάνω μέτρα είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα που στοχεύουν στο να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης αλλά και την εισπραξιμότητα των φόρων αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ορισμένα από αυτά αποτελούσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και της προηγούμενης κυβέρνησης με τους θεσμούς και η μορφή τους είχε σχεδόν οριστικοποιηθεί, όπως για παράδειγμα το μέτρο της φορο-λοταρίας και της δημιουργίας ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παρουσίαση των φορολογικών παρεμβάσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη στο κυβερνητικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δ. Μάρδα, τον υπουργό κατά της διαφθοράς και υπεύθυνο για τις λίστες φοροδιαφυγής Π. Νικολούδη και τη γενική γραμματέα δημοσίων εσόδων, Κ. Σαββαΐδου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου