a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

«Βασιλική» έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή φόρου

Το υπουργείο Οικονομικών είτε έχει...τρελά κέφια είτε τρελή ανάγκη για άμεσα έσοδα. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η πρόταση για «βασιλική» έκπτωση 10%-15% σε όσους πληρώσουν φέτος εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου, πρόταση η οποία συζητείται ήδη στην Καραγιώργη Σερβίας και αναμένεται μάλιστα να νομοθετηθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.
Με βάση την μέχρι πρότινος «τσιφούτικη» στάση του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά την παροχή εκπτώσεων προς τους φορολογούμενους, η πρόταση φαντάζει εξωπραγματική. Σημαίνει για παράδειγμα ότι αν η εκκαθάριση της δήλωσης ενός φορολογούμενου οδηγήσει στη βεβαίωση φόρου 1.000 ευρώ, η πληρωμή 850 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση (έκπτωση 15%) ή 900 ευρώ (έκπτωση 10%) στη χειρότερη έως το τέλος Ιουλίου, οδηγεί στην εξόφληση της οφειλής.
Πηγές της ΓΓΔΕ θεωρούν μάλλον «μεγάλα» τέτοιου μεγέθους ποσοστά έκπτωσης θέτοντας τον πήχη πιο κοντά στο 10% ή και λίγο χαμηλότερα. Πηγές από το περιβάλλον της Ν. Βαλαβάνη όμως, μιλούν για ποσοστό έκπτωσης 10%-15%.
Όποιο ποσοστό και να περάσει τελικά, είναι σίγουρα καλύτερο από το απόλυτο μηδέν που ισχύει σήμερα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος (όπως και των άλλων φόρων) δεν επιφέρει την παραμικρή έκπτωση. Ούτε καν το 1,5% που ίσχυε έως το 2013. Καταργήθηκε.
Η επαναφορά της έκπτωσης και μάλιστα σε οποιοδήποτε ποσοστό ανώτερο του 5%, εκτιμάται από λογιστές ότι θα έχει σημαντική αλλά διπλή επίπτωση στα έσοδα. Από τη μία πλευρά, οι φορολογούμενοι θα σπεύσουν ακόμα και με πιστωτικές κάρτες να ξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο τους για να πάρουν την έκπτωση, από την άλλη όμως οι εκπτώσεις θα κοστίσουν αρκετά στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αντίλογος στην τελευταία παράμετρο λέει όμως, ότι πολλοί από αυτούς που τώρα ενδεχομένως θα πληρώσουν εφάπαξ, θα άφηναν το χρέος τους να γίνει ληξιπρόθεσμο και εν τέλει να παραμείνει ανείσπρακτο.

Δηλώσεις από Μάιο

Όσον αφορά στο χρόνο έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου. Οι καθυστερήσεις στην έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, κάνουν ήδη ορισμένους στο υπουργείο Οικονομικών να βλέπουν ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου.
Η κ. Βαλαβάνη άλλωστε από τη Βουλή χθες, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας όμως πως αν δοθεί παράταση θα είναι ολίγων ημερών.
Σύμφωνα με το νόμο, η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου και ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου