a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

J. Stiglitz: «Θα πρέπει, επιτέλους, να γίνει κάτι με το ελληνικό χρέος»

Ως ένα ακόμη τεστ για την Ευρώπη χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Jospeh Stiglitz σε άρθρο του, το οποίο αναδημοσιεύει το MarketWatch, προσθέτοντας ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν κατορθώσει να κυβερνήσει την Ελλάδα αυτό θα οφείλεται στο γεγονός του φόβου για το πως θα αντιδράσει η Ευρώπη σε μία αριστερή ελληνική κυβέρνηση.
«Τώρα η Ελλάδα θέτει ένα ακόμη τεστ για την Ευρώπη. Η πτώση του ελληνικού ΑΕΠ είναι πολύ χειρότερη απ' αυτή με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωπες οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ στη δεκαετία του '30. Η ανεργία των νέων ξεπερνά το 50%. Ο κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απέτυχε και τώρα, εξαιτίας της αδυναμίας του Κοινοβουλίου να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για την 25η Ιανουαρίου», υπογραμμίζει ο κ. Stiglitz.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «η αριστερή αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν σχηματίσει κυβέρνηση, αυτό θα οφείλεται στον φόβο του πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι. Ο φόβος, όμως, δεν είναι το ευγενέστερο των συναισθημάτων και δεν θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει εθνική συνεννόηση ώστε η Ελλάδα να κινηθεί μπροστά».
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Stiglitz «το θέμα δεν είναι η Ελλάδα. Είναι η Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει τον τρόπο που δρα – εάν δεν μεταρρυθμίσει την Ευρωζώνη και καταργήσει τη λιτότητα – η λαϊκή αντίδραση θα καταστεί αναπόφευκτη. Η Ελλάδα, αυτή τη φορά, μπορεί να δείξει τον δρόμο. Όμως η οικονομική τρέλα δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Η Δημοκρατία δεν θα το επιτρέψει. Αλλά πόσο περισσότερο πόνο θα πρέπει να αντέξει η Ευρώπη  έως ότου επικρατήσει η λογική;».
Επιπρόσθετα και αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν αντί να οδηγήσουν χαμηλότερα το χρέος, το διόγκωσαν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι υψηλότερο απ' ότι ήταν το 2010. «Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί, εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης που είχε η λιτότητα στην οικονομική δραστηριότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου