a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Χρηματιστήριο και ομόλογα καταρρέουν... αλλά σταθεροποιήθηκαν οι καταθέσεις



Μπορεί το χρηματιστήριο να έχει υποστεί κραχ, οι μετοχές των τραπεζών να έχουν καταρρεύσει, τα spreads να έχουν εκτιναχθεί στις 1000 μονάδες βάσης και το 3ετές ομόλογο να αποτιμάται στο 17,5% αλλά παρά το χάος και τον πανικό….τις τελευταίες 3 ημέρες οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί στα 152 δισεκ. ευρώ. 
Η εκροή μεταξύ αρχών Δεκεμβρίου του 2014 έως και 28 Ιανουαρίου του 2015 να έχει φθάσει τα 12 δισεκ. ευρώ και σωρευτικά να έχουν χαθεί 85 δισεκ. καταθέσεων από τον Ιανουάριο του 2010 στα 237,8 δισεκ. στα 152 δισεκ. του Ιανουαρίου του 2015 αλλά μετά την ακραία τρομολαγνεία είναι αξιοσημείωτο ότι οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί. 
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι χθες 28 Ιανουαρίου μια ημέρα δραματικής κατάρρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου και πανικού στα ομόλογα οι καταθέσεις υποχώρησαν περίπου 200 εκατ δηλαδή εκροή πολύ μικρής κλίμακας. 
Που αποδίδεται όμως η ψύχραιμη συμπεριφορά των καταθετών παρ΄ ότι σε χρηματιστήριο και ομόλογα επικρατεί πανικός;
1)Ο κύριος όγκος των εκροών έχει ολοκληρωθεί. 
Οι καταθέτες σε καθολικό βαθμό δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, δεν θα υπάρξει Grexit, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό banking με ρευστότητα που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα κινδυνεύσουν. 
2)Οι τράπεζες διαθέτουν τον ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας και ήδη έχουν αντλήσει 2,5 δισεκ. 
Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε κυρίως λόγω εγγυήσεων. 
3)Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ, από τα 56 δισεκ. του Δεκεμβρίου του 2014 στα 65 δισεκ. τον Ιανουάριο του 2015. 
Οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου