a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Χρήσιμες απαντήσεις για τις διορθώσεις

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι εκτιμάται ότι θα πρέπει να μπουν –από το τέλος της επόμενης εβδομάδας οπότε αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα- στη διαδικασία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει στο Ε9 με αποτέλεσμα είτε να καλούνται να πληρώσουν περισσότερο φόρο είτε να χάνουν τις εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές καθώς οι επισκέψεις στο λογιστή και οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα σε 20 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να γλιτώσουν από τον πρόσθετο φόρο που τους έχει επιβληθεί, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ;

Το ακίνητο μου ήταν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο κατά τη διάρκεια του 2013 αλλά δεν εντόπισα καμία έκπτωση στο εκκαθαριστικό μου γιατί;

Για να κάνει η έκπτωση, η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ έλαβε από τον ΔΕΔΔΗΕ τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση. Με κριτήριο τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ αναζήτησε αν αυτά έχουν δηλωθεί στο Ε9 και μέσω του Ε2 εντόπισε και αν αυτά ήταν δηλωμένα για 12 μήνες ως κενά. Η έκπτωση μπορεί να έχει «χαθεί» σε οποιοδήποτε σημείο. Δηλαδή, μπορεί να μην έχει δηλωθεί σωστά ο αριθμός του ρολογιού στο Ε9 ή μπορεί να μην έχει δηλωθεί καθόλου. Μπορεί επίσης το διαμέρισμα να φαίνεται ως κενό αλλά για λιγότερους από 12 μήνες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η έκπτωση δεν έγινε.

Και τώρα τι γίνεται;

Όσοι αισθάνονται ότι δικαιούνται έκπτωση φόρου αλλά δεν την έχουν λάβει θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων Ε9. Αυτό θα συμβεί ή την επόμενη Παρασκευή 7 Νοεμβρίου ή στις 11 Νοεμβρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι όλες οι διορθώσεις στο Ε9 μπορούν να γίνουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Θα υπάρξει παράταση;

Συζητείται ήδη. Ωστόσο απαιτείται τροποποίηση του νόμου. Θα εξαρτηθεί και από το ενδιαφέρον των φορολογουμένων θα διορθώσουν την «εικόνα» των ακινήτων τους στο σύστημα Taxis.

Θα χρειαστεί να γίνουν διορθώσεις και σε άλλα έντυπα πέραν του Ε9;

Είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να κάνετε διόρθωση και στο Ε2 είτε για να προσθέσετε τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ είτε για να δηλώσετε σωστά ότι το ακίνητο ήταν κενό για ολόκληρο το 2013. Ευτυχώς οι τροποποιητικές δηλώσεις που δεν έχουν φορολογικό ενδιαφέρον (σ.σ αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει κάτι στον φόρο που πρέπει να πληρώσετε) δεν επιβαρύνονται με πρόστιμο.

Οι διορθώσεις αφορούν μόνο στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

Προφανώς όχι. Έχουν γίνει πολύ πιο σοβαρά λάθη τα οποία έχουν φορτώσει τους ιδιοκτήτες με φόρο που δεν τους αναλογεί. Μεταξύ αυτών:
1. Τα ημιτελή κτίσματα, δεν έχουν δηλωθεί και ως μη ηλεκτροδοτούμενα με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει η έκπτωση του 40% που προβλέπει ο νόμος
2. Υπήρξαν κενά στο Ε9 τα οποία η εφορία συμπλήρωσε βάσει παραδοχών. Όλα αυτά τα κενά θα πρέπει να συμπληρωθούν με το σωστό τρόπο από τους φορολογούμενους καθώς οι παροδοχές που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών βγάζει περισσότερο φόρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Αν λείπει από ένα ακίνητο ο όροφος, η εφορία θεωρεί από μόνη της ότι το διαμέρισμα βρίσκεται στον 6ο.

Από τη στιγμή που θα διορθώσω το Ε9, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διορθωθεί και το εκκαθαριστικό;

Θεωρητικά, το νέο εκκαθαριστικό θα βγαίνει αυτόματα οπότε θα προσαρμόζονται και οι δόσεις. Αν λοιπόν έχετε πληρώσει το αυξημένο ποσό μέχρι τότε, η διαφορά θα εμφανιστεί στις δόσεις που απομένουν (δόσεις Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου).

Και αν από τις διορθώσεις προκύψει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ;

Θα χρειαστεί να προσέλθετε στη Δ.Ο.Υ με όλα τα δικαιολογητικά για να γίνει φορολογικός έλεγχος. Για παράδειγμα, αν διαγράψετε ένα ακίνητο επειδή το έχετε πουλήσει αλλά η πώληση δεν φαίνεται στο Ε9, θα χρειαστεί να προσκομίσετε το πωλητήριο συμβόλαιο. Αν το σπίτι έχει καταστραφεί από πυρκαγιά θα χρειαστεί το αντίστοιχο έγγραφο κ.ο.κ. Στην εφορία θα χρειαστεί να πάτε αν κριθεί ότι δεν είναι εφικτή η εκκαθάριση της δήλωσής σας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου