a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Παρασκηνιακοί παράμετροι της χρηματιστηριακής καθίζησης

Για πολλοστή φορά η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Μετά τη στρατηγική – φιάσκο της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο και την εγκατάλειψη του σχεδίου αυτού λόγω της επιβλητικής τιμωρίας των αγορών, έρχεται στην επιφάνεια ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Οι λαθεμένοι χειρισμοί ξεκίνησαν όταν η Ελλάδα, δια των εκπροσώπων της, βρέθηκε στην Ουάσινγκτον. Οι εκπρόσωποι της χώρας συναντήθηκαν με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Εκεί αποκαλύφθηκε το σχέδιο της Ελλάδας να αποχωρήσει από το ΔΝΤ, εξέλιξη που προφανώς ενόχλησε το Ταμείο καθώς έχουν επενδυθεί πολλά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα.

Η Κρ. Λαγκάρντ, ωστόσο, είχε κάθε λόγο να… εκδικηθεί την Ελλάδα. Στην προσωπική της υπόθεση ότι δέχθηκε απειλές για την ζωή της από έλληνες φοροφυγάδες, η Ελλάδα απάντησε με δικαστική διερεύνηση, κοινώς η ελληνική δικαιοσύνη έφερε σε δύσκολη θέση την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε μεγάλη προσωπική πικρία για την εξέλιξη αυτή.

Όμως, ξεχείλισε το ποτήρι της αντίδρασης όταν η Ελλάδα δια των εκπροσώπων της… επισημοποίησε το σχέδιο εξόδου από το ΔΝΤ.

«Δεν χρειαζόμαστε τα 10 δισεκ. που έχουν απομείνει από το ΔΝΤ», ήταν το μήνυμα και η Κρ. Λαγκάρντ ενοχλήθηκε γιατί δεν είναι δυνατό να αφήσει την Ελλάδα χωρίς έλεγχο.

Έτσι, λοιπόν, κοινοποίησε τη διαφωνία της και πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοινοποίησε σε ισχυρά οικονομικά κέντρα, τα οποία άδραξαν την ευκαιρία να στείλουν ένα καλό μάθημα στην αδύναμη Ελλάδα.

Τα ισχυρά οικονομικά κέντρα έστησαν ένα σκληρό κερδοσκοπικό παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας βγαίνοντας short ή πουλώντας μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο και ομόλογα.

Ισοπέδωσαν το ελληνικό χρηματιστήριο που έχασε 8 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε λίγες ημέρες και εκτόξευσαν τα ελληνικά ομόλογα φθάνοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 9,2% για να υποχωρήσει εν συνεχεία στο 8,5%.

Οι αγορές έστειλαν ένα μήνυμα στην Ελλάδα που άρεσε στο ΔΝΤ γιατί έδειξε ποιος έχει τον πρώτο λόγο.

Το μάθημα της η ελληνική κυβέρνηση το πήρε, το φιάσκο ήταν πολύ μεγάλο, δεν είχε κανένα προηγούμενο.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Γιούνκερ, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, εξορκίζει τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και μάλιστα έχει διαμηνύσει ότι πάσει θυσία θα πρέπει να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Τα ισχυρά πολιτικά κέντρα εξουσίας της Ευρώπης είναι αλήθεια ότι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Και ενώ η Λαγκάρντ μειδιάζει με νόημα και ο Γιούνκερ ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές, Αλβανοί και Σκοπιανοί έκαναν πάρτι υποτιμητικής κερδοσκοπίας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Με βάση ορισμένες πηγές, μέσω 5 κωδικών off shore που φέρουν αλβανούς ιδιοκτήτες και 3 από την FUROM προέβησαν σε ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τραπεζικές μετοχές, πλην της Alpha Bank.

Για να μην υπάρξει παρερμηνεία δεν αναφέρουμε ότι 8 κωδικοί έριξαν το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ούτως ή άλλως, μόνο τις τελευταίες ημέρες διακινήθηκαν 400 εκατ μετοχές τραπεζών κυρίως από ξένους επενδυτές κυρίως από Bank of America, UBS, Goldman Sachs, Citigroup, Credit Suisse κ.ά. και οι συναλλαγές των off shore εταιρειών ήταν σταγόνα στον ωκεανό.

Ωστόσο, μέσω αυτών των 8 κωδικών φαίνεται ότι υπήρξαν ακραίες χρηματιστηριακές κινήσεις οδηγώντας warrants και μετοχές των τραπεζών σε πρωτοφανείς διακυμάνσεις.

Βέβαια, το μερίδιο αυτών των κωδικών σε σχέση με τα αμερικανικά funds είναι απειροελάχιστο αλλά που έφθασε η Ελλάδα, αλβανοί και σκοπιανοί να κάνουν παιχνίδια στο ελληνικό χρηματιστήριο ή μήπως δεν κάνουν κερδοσκοπικά παιχνίδια αλβανοί και σκοπιανοί αλλά… έλληνες που χρησιμοποιούν ως οχήματα off shore για να ξεπλένουν εκατομμύρια;

Μπορεί όλα αυτά που διαβάζετε να σας φαίνονται αξιοπερίεργα αλλά μέσω της ακραίας υποτιμητικής κερδοσκοπίας, πολλά μπορούν να γίνουν… 

xrimatistirio
     
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου